Co jste možná nevěděli o sociálních sítích

Co jste možná nevěděli o sociálních sítích

Věděli jste, že více jak 45 % světové populace působí na sociálních sítích? A z toho 3 miliony jsou jen z České republiky. Navíc musíme konstatovat, že toto číslo roste prakticky neustále. A ještě hrozivější zjištění je, že nás sociální sítě napříč celým světem nemile sledují a ví o nás mnohdy víc, než o sobě víme sami. Pojďme si říct řadu dalších a velmi zajímavých faktů, jež je dobré mít na paměti vždy, když si zapnete Facebook či Instagram.  

Není to jen Instagram a Facebook 

Úvodem je třeba ujasnit si, co všechno jsou vlastně sociální sítě. Člověk by totiž řekl, že sem spadají jenom sítě typu Instagram nebo Facebook. Zmíněné platformy jsou velmi často spojovány proto, že sídlí pod křídly jedné společnosti, a sice společnosti Meta. Neexistují však jen ony dvě, sociálních sítích, do jejichž pavučin jsme lapeni, existuje vícero.  

Za zmínku stojí například Twitter, TikTok nebo také Google – ano, i internetový vyhledávač dnes můžeme označit za sociální síť hlavně na základě funkcí, které uživatelům nabízí. Zmíněná fakta se zaměřují na sociální sítě obecně, není-li uvedeno jinak.  

Co jste možná nevěděli o sociálních sítích 

Věděli jste, že údaje na sociálních sítích se sbírají každou milisekundu, co jen projíždíte feed na Instagramu? Zejména pokud se u některého příspěvku zastavíte, sociální sítě berou v potaz to, co to vlastně bylo, u čeho jste strávili delší čas.  

Pokud se podíváme na poslední statistiky, řekneme, že každý den se jen na Facebooku promítne 1,66 miliard lidí. Tento počet rovná se aktivní počet uživatelů. Takzvaní mileniálové jsou aktivními uživateli sítí, konkrétně je využívá 91 % z nich. Mluvíme o lidech narozených v letech 1981-2000, dřívější generace X využívá sítě také, konkrétně 77,5 % z nich.  

Je velmi zajímavé, že se na sociální sítě začíná přenášet i vyhledávání produktů. Jenom produkty zde vyhledává více jak 54 % procent všech uživatelů. Mluvíme tedy už i o prodejních sítích.  

Co je také velmi zajímavé, tak zjištění, že například na Facebook přistupuje z mobilního telefonu zhruba 96 % lidí. Počítače tak v tomto ohledu zůstávají v pozadí a očekává se, že to tak bude i nadále. 

Další články